maanantai 30. marraskuuta 2015

JOURNALISTIN OHJEET


Kuva: www.journalistiliitto.fi

Ollessasi bloginkirjoittaja, valokuvaaja tai journalisti, täytyy tietyt asiat tehdä selviksi ja pitää mielessä. Kenestäkään ei saa julkaista ilman lupaa, ihmisten yksityisyys tulee säilyttää, omia kirjoituksia muista ihmisistä tai paikoista täytyy aina kirjottaa hyvällä maulla. 

Journalistilla on tiettyjä ohjeita joita ilman ei ole aikomustakaan olla hyvä tai jopa loistava journalisti. Ennen haastatteluja tai kuvaamista journalisti esittelee itsensä ja erityisesti ammatinkuvansa. Tiedon hankkimista etukäteen tai niiden täydentämistä katsotaan myös hyvällä, sillä se luo heti paremman ja luotettavamman kanssakäymissuhteen, jos tulee ilmi että henkilö tietää taustoja ja osaa asiansa. Väärän tiedon kertominen on tietenkin kiellettyä. Kunnon journalisti osaa kertoa mielipiteensä ketään loukkaamatta tai kenenkään yksityisyydensuojaa rikkomatta. Kuvia saa ottaa julkisilla paikoilla vapaasti mutta yksityisillä paikoilla ei tule kuvata ellei siihen ole erityistä lupaa. Jos journalistilla on kuvassa olevan henkilön lupa kuvan julkaisuun, on sen yhteydessä hyvä mainita kuvassa esiintyvän nimi.

Lähteenäni toimi tunnilla saatu moniste Journalistin Ohjeet, joka oli täytetty Journalistiliiton sivuilta saatujen tietojen avulla. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti